Op zaterdag 19 oktober vond in Zalencentrum Ter Aa een bijzonder evenement van Muziekvereniging OBK plaats. Maar liefst 3 jubilarissen werden feestelijk gehuldigd én een trompettist deed D-examen met begeleiding van het harmonieorkest.
Lonneke Jansen verzorgde de toelichting bij het muziekprogramma.
Slagwerkgroep
De avond werd geopend door Slagwerkgroep OBK met Intrada Eroica van Martijn Oostra – in de hoofdrol buisklokken en pauken – en daarmee haalden dirigent Henk Schellekens en zijn muzikanten de zaal bij de les. In Feniks Rising illustreerde de muziek van de malletinstrumenten de vlucht van een Feniks. The Atlantis Saga, eveneens gecomponeerd door Etienne Houben, vertelde vervolgens het verhaal over het eiland Atlantis in de tijd van Poseidon, god van de zee en wateren. Tenslotte klonk Beats van Martijn Oostra, waarbij melodisch en ongestemd slagwerk elkaar afwisselden, waarna klokkenspelen en vibrafoon het overnamen met een mooie melodische lijn, om vervolgens spetterend af te sluiten.
Harmonieorkest
Het podium werd uitgebreid verbouwd en Sef Pijpers en het harmonieorkest openden met Band of Brothers, passend bij de viering van 80 jaar vrijheid in onze regio.
Mees’ examen
Daarna was het de beurt aan Mees ter Laak. Begeleid door het harmonieorkest speelde Mees als solist drie werken die werden beoordeeld door een jury, bestaande uit Remco Spierings, Tonnie Kievits en Sef Pijpers. Het eerste stuk van Mees en OBK was Eric Vloeimans’ My Own King Am I. Gevolgd door Nexus van James Curnow. Het woord ‘nexus’ is een soort link tussen mensen en gebeurtenissen. Met een energiek en behendig scherzo en een trompetcadens..
Met Sorry, een titel van Mees’ inspiratiebron Kyteman, liet hij horen wat hij letterlijk in zijn mars heeft. Na een kort juryberaad feliciteerde Remco Spierings Mees namens de jury – een negen! – en overhandigde hem het D-certificaat. Ook Muziekvereniging OBK feliciteerde Mees.
Spaans en Frans
Harmonieorkest OBK vervolgde met El Camino Real van Alfred Reed. Met heel wat maatwisselingen, typische Spaanse ritmes, gebaseerd op Spaanse volksmelodieën staat vol van de contrasten in de klankkleuren.
Les Misérables werd het volgende overbekende muziekwerk. In Lost in Music 2021 zat het eveneens in het programma. OBK gebruikte nu een andere bewerking van de musical die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Victor Hugo uit 1862. In 1980 werd de roman door Claude-Michel Schönberg en Alain Boublil bewerkt tot een Franse musical. Met dit werk vervulde OBK een wens van jubilaris Annie Bernardus.
Intermezzo
Theo van Brussel 60 jaar lid, Nico van Brussel en Annie Bernardus, beiden 50 jaar lid, werden uitgebreid in het zonnetje gezet door OBK’s voorzitter Wern van Asseldonk. Wern memoreerde van ieder van hen hun bijzondere muzikale bijdragen aan de vereniging, hun toewijding, betrokkenheid en vriendschap. Hij ging ook in op de persoonlijke verliezen van zowel Nico als Theo en noemde hun veerkracht. Achter de schermen hebben alle drie jubilarissen hun steentje dubbel en dwars bijgedragen en zijn zelfs nog altijd actief in de weer voor de vereniging.
Een en ander resulteerde in het overhandigen van de bijpassende insignes van de KNMO, mede namens de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen. Een welgemeend Lang zullen ze leven van het orkest was hun deel!
Een leven lang
Het concert werd afgesloten met de aloude Mars Der Medici van Johan Wichers, En met het OBK-lied Ein Leben Lang, origineel van het Zwitserse kwintet Fäaschtbänkler, in een arrangement van Paul van Gils. Met een passende Nederlandse tekst van Jeroen Vissers.
Tot slot bood jubilaris Annie de vereniging een cheque aan voor de aanschaf van een muziekwerk.
Voorzitter Van Asseldonk bedankte de dirigenten, Mees, Lonneke, de jury en alle muzikanten voor hun bijdrage aan het concert.
En Lonneke bedankte het zaalpubliek voor hun komst en interesse.
Afterparty
Na het concert gingen de stoelen aan de kant zodat iedereen die wilde, jubilarissen Annie, Theo en Nico persoonlijk kon gelukwensen.
Foto’s: Paul van Antwerpen, Joep Mennen.