Winterbergtrip 2024

Tijdens het lange Hemelvaartweekend van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei togen muzikanten van Muziekvereniging OBK naar Winterberg (D). Het zouden legendarische dagen worden – en niet alleen omdat dit de eerste meerdaagse muziekreis naar het buitenland zou zijn in de 100-jarige geschiedenis van de vereniging.
Met een personenbus van Reisbureau De Wit uit Handel en een extra grote materiaalbus – voor alle grote instrumenten – van koeriersbedrijf Jos van der Zanden uit Erp, vertrok het gezelschap richting de Duitse heuvels. Vergezeld door partners en fans.
Onderweg werd een keertje aangelegd voor de dorstigen en hongerigen.

Hotel Resort Winterberg verwelkomde de Erpse muzikanten gastvrij en binnen de kortste keren was iedereen er op zijn plaats, mede ook omdat de OBK-Weekend Commissie de kamers al ruimhartig had ingedeeld. De eerste kennismaking met het dinerbuffet viel in goede aarde en dat bleef zo voor de rest van het verblijf. ’s Avonds vond de Casino-avond plaats. Op poten gezet door Karin en Roy van de Commissie OBK +. Een aantal goklustigen wisten niet van ophouden…

De volgend dag, vrijdag alweer, was de grote dag van de keuzes. Navenant je je had opgegeven was iedereen ingedeeld voor een activiteit. Of dat nou heuveltje-op-heuveltje-afwandelen was, een bezoek aan de grotten of aan de enige echte Warsteiner brouwerij, een plezierige rit met het toeristentreintje, gebruik maken van de zip-lijn of de kruip-door-sluip-door mogelijkheden van het Erlebnisberg Kappe of de Panoramabrug; iedereen was ermee in zijn meug. Op vrijdagavond stond weer de Commissie OBK+ klaar voor een onvervalste PubQuiz, gepresenteerd door de onvermoeibare Roy en gejureerd door Karin, die stoïcijns bleef onder alle lichtelijke betweterigheid…

Op zaterdag vond het eerste concert plaats, ’s middags op de Marktplatz van Winterberg. Slagwerkgroep en harmonieorkest moesten na elkaar optreden vanwege de beschikbare ruimte. Onder een voorjaarszonnetje speelden de muzikanten van Henk Schellekens en Sef Pijpers dat het een lieve lust was. Ondanks de wind die er soms met de losse partijen van de slagwerkers vandoor ging. Marktbezoekers bleven even staan luisteren en de terrastijgers behoorden al snel tot de vaste kern luisteraars.
Om de hoteldirectie te verrassen speelde het orkest op het hotelterras een drietal titels uit het repertoire. Daniëlle verraste de chef met een aardigheidje, namens OBK én de Weekend commissie.
De zaterdagavondactiviteit vond plaats in de Bremberg Klausse, een onvervalste Après-ski hut voor een gezellig avond in aangepaste kleding. Ook dit werd een topper met onder meer een Songfestival in eigen kring. Muziek, dans en drankjes versterkten het feest, zelfs zonder ski’s.

De laatste dag van het weekend werd begonnen met uitchecken bij de receptie van het hotel. Daarna volgde een busrit naar de tweede concertplaats: het Kurpark van Winterberg. Slagwerkgroep en harmonieorkest konden elkaar in het programma afwisselen. Ook nu weer waren de weergoden OBK goed gezind. Er was voldoende tijd voor groepsfoto’s. Maar toen vertrokken beide bussen onherroepelijk richting Erp. 
Het hotel had iedere gast voorzien van een lunchpakket en dat werd verorberd tijdens de busrit.

In Erp hebben de muzikanten van de slagwerkgroep de materiaalbus helpen uitladen bij Ter Aa.
En toen was er tijd voor het befaamde frietbuffet van Bas en Hilde Van Haandel.

En de nodige bedankjes aan het adres van :Nico en Willie – de materiaalbus – Roy en Karin – voor de vermakelijke avonden.
Maar ook aan het adres van de Commissie Weekend, verantwoordelijk voor het fantastische Winterbergavontuur: Daniëlle, Pepijn, Rick, Susanne, Wern, Will. 
Bedankt!

Foto’s zijn ontleend aan de Winterberg groepsapp, waaraan alle medereizigers een bijdrage in de vorm van opmerkingen en foto’s konden bijdragen. Ze staan dan ook in vrij willekeurige volgorde.
Eerste blok: donderdag en vrijdag.

Tweede Blok: zaterdag, concert op de Marktplatz, Winterberg. Compleet met tekstblad “Ein Leben lang”.

Blok 3: zaterdag, optreden op het hotelterras.

Blok 4: Concert zondag, in het Kurpark, Winterberg. Afsluiting bij Van Haandel.

Midzomeravondconcert

Muziekvereniging OBK vierde midzomer op woensdag 26 juni 2024. Midzomer is traditioneel gezien de dag van de zonnewende: de dag dat de zon het langst aan de hemel staat. Maar de zon was overdag alom aanwezig.
Op het Hertogjanplein was een sfeervolle oranje hoek ingericht, speciaal voor dit OBK-evenement uitgeleend door de organisatoren van het Erpse EK-Oranjeplein.
Sandy Rombout zorgde voor de verbindende teksten tussen de orkesten.
Opleidingsorkest en opstapgroep Funtastic speelden om beurten met de jeugdslagwerkgroep Funtastic. Dirigenten Remco Spierings en Jop Schellekens hadden passende titels gezocht bij het thema. Een langzallieleven was er voor de jarige Luuk die dit weekend ook slaagde voor zijn examen A op trombone.
Daarna was het de beurt aan Project Laatbloeiers: een groep muzikanten die op latere leeftijd de uitdaging aanging een muziekinstrument te gaan bespelen. Onder leiding van Peter Spierings ging hen deze vuurdoop uitstekend af.
De slagwerkgroep onder leiding van dit keer Jop Schellekens wist de aandacht van het publiek vast te houden. Met een uitgebreid scala van instrumenten en wisselende spelers een lust voor oog en oor. Waarna het harmonieorkest onder leiding van Sef Pijpers de avond afrondde met passende titels en een vrolijk en enthousiast gezongen “Zo lang ik kan blijf ik hier spelen”.
Na afloop ruimden de muzikanten gezamenlijk de stoelen en tafels op, die geleend waren van Partycentrum Van Haandel.
Het bleef nog lang onrustig, daar in het Erpse centrum.

Foto’s: José van de Wijdeven, Paul van Antwerpen, Daniëlle Kruytzer, Lowie van der Heijden.

OBK’s festival voor solisten en kleine ensembles


Op zondagmiddag 23 juni vond het solistenfestival van Muziekverenging OBK plaats in de evenementenzaal van Ter Aa in Erp.
Er kwamen zo’n 22 optredens van solisten en kleine ensembles voorbij. Met uiteenlopende instrumenten, zoals marimba, bongo’s en temple blocks, snaredrum met cowbell en bassdrum. Maar ook trompet, fluit, trombone, saxofoon en klarinet waren vertegenwoordigd, evenals duo’s bastuba’s en celli.
Voorzitter Wern van Asseldonk opende het festival waarbij 32 muzikanten hadden beantwoord aan de oproep van de organiserende commissie.
Afsluiting van de middag vond plaats middels de uitreiking van de rapporten, oorkondes en prijzen.
Jurylid Djuri den Tuinder verwoordde de gedachten van de jury wat de optredens betreft.

Trompettist Mees ter Laak mocht de prijs voor de beste performance bij de blaasmuzikanten in ontvangst nemen.
Marimbaspeler Ward van der Heijden nam de prijs voor de beste slagwerker mee naar huis.
Het cello-duo Jori van den Akker en Jan Fransen veroverde de aanmoedigingsprijs.

In de jury hadden Sef Pijpers voor de blazers en strijkers en Djuri den Tuinder voor de slagwerkers plaatsgenomen.
Rini van den Elzen presenteerde de middag.
Leden van OBK’s slagwerkgroep zetten stoelen, lessenaars en slaginstrumenten klaar voor de optredenden.

Dank aan de organisatie: Commissie Solistenfestival met Anne Marie, Daniëlle, Desirée en Helma.

Foto’s: José van de Wijdeven

Geslaagd!

 Geslaagd voor Trombone, diploma A:
Luuk van de Wijdeven.

Namens Muziekvereniging OBK proficiat!

Succesvolle OBK Kracht uitvoering

Op woensdag 12 juni presenteerde de muziekopleiding van Muziekvereniging OBK Kracht de afsluiting van een scholenproject.
In de afgelopen weken bezochten muzikanten en docenten de scholen in Erp en Boerdonk. Teneinde de jeugd kennis te laten maken met muziekinstrumenten. Met natuurlijk de nadruk op slagwerk- en blaasinstrumenten.
In evenementencentrum Ter Aa lieten opleidingsorkest/opstapgroep Funtastic en jeugdslagwerkgroep Funtastic horen en zien wat zij zoal in hun mars hebben.
Onder de bezielende leiding van dirigenten/docenten Remco Spierings en Henk Schellekens werden kinderen op het podium uitgenodigd. Om samen met de Funtasticensembles muziek te maken; een kakafonie brak uit, maar de kids vonden het top! En enkele dapperen durfden de eerste stapjes te zetten om het orkest te dirigeren.
Een volle zaal genoot eveneens van de uitvoeringen, gezien het applaus na elk nummer.
Na afloop konden de kinderen gebruik maken van de mogelijkheid om muziekinstrumenten uit te proberen op de instrumentenmarkt en te kwissen. Een behoorlijk aantal enthousiasten schreef zich overigens in voor de gratis proeflessen! Hieruit blijkt het succes van alle inspanningen.

Met dank aan de dirigenten Remco en Henk, de docenten en muzikanten van OBK die de scholen bezochten én aan de opleidingscommissie, die achter de schermen veel werk verzette: Angela, Niels, Esther en Susanne.

Foto’s: José van de Wijdeven, Judith van den Acker, e.a.

Slagwerkgroep bij Avond4daagse

Gedurende de eerste week van juni vindt in Erp traditiegetrouw de Avondwandel4daagse plaats.
De slagwerkgroep van Muziekvereniging OBK verwelkomde de passerende wandelaars in het Molenpark met onderhoudende slagwerkmuziek.
De muzikanten ruilden er hun wekelijkse repetitie graag voor in!
Onder leiding van dirigent Henk Schellekens verrasten de drummende muzikanten het wandelpubliek met onverwachte klanken en beats.
En het mooie weer liet de passerende wandelaars even stilstaan om te luisteren.   

Foto’s: José van de Wijdeven, Jan van de Wijdeven

Voeg je koptekst hier toe

Funtastic uitwisselingsconcert met Volkel en Zijtaart

Op zondag 2 juni troffen elkaar in het Muziekhuis te Volkel een drietal opleidingsorkesten:
Opleidingsorkest Enjoy uit Volkel, het Opleidingsorkest van de Zijtaartse Fanfare St.Cecilia en ons eigen Opleidingsorkest Funtastic.
Het Volkelse orkest werd gedirigeerd door Jonie Pijpers. De beide andere orkesten stonden onder leiding van Remco Spierings.
Om beurten verzorgden de ensembles een deel van het biijzonder onderhoudende programma, waarbij ook titels werden uitgevoerd door de gezamenlijke orkesten.
En het programma was bijzonder veelzijdig. Zowel Jonie Pijpers als Remco Spierings namen de tijd om details van dat programma uit te leggen. Popnummers en de lancering van een raket kwamen voorbij. Het opstaporkest van Funtastic werd uitgebreid voorgesteld aan het pub
Voor zowel de toehoorders als de muzikanten was het een aangename activiteit, dit uitwisselingsconcert.