LOST IN MUSIC 2023: INTERVIEW

Marius (81) oudste muzikant bij Erps muziekfestijn Lost in Music:
“Ben bastuba gaan doen, want die hadden ze nodig”

Als er iemand uitkijkt naar het vierjaarlijkse muziekfestijn Lost in Music, dan is het Marius wel. ,,Samen muziek maken? Het mooiste dat er is. Voor mij geldt dat des te meer, omdat ik bastuba speel. Een instrument dat net als het slagwerk de maat aangeeft, de fundering legt. Dan heb je echt meerdere mensen nodig om nummers te spelen, alleen is er niet zoveel aan. Als je trompet of klarinet speelt, dan is dat een ander verhaal.”

Marius doet het niet alleen voor de klanken die hij uit zijn instrument tovert, maar vooral voor het gezelschap, het sociale gebeuren. Elke woensdagavond is hij in Zaal Van Haandel present om te repeteren.

Trakteren op hoogtepunten uit de muziekhistorie
Komend weekend is sporthal Ter Aa zijn domein, om het publiek een volle avond te trakteren op hoogtepunten uit de muziekhistorie, van de hit Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List tot werk uit de musical Les Misérables. ,,We leven hier elke keer weer naartoe, het zijn de hoogtepunten van onze vereniging”, schetst Marius Vissers. Hij is dankbaar dat hij er nog steeds bij kan zijn, ook al is hij de 80 gepasseerd. ,,En dat wil ik ook blijven doen, totdat het echt niet meer kan, klinkt hij vastberaden.

Visitekaartje van OBK
Zowel vrijdag-, zaterdag- als zondagavond staat hij op de planken, samen met nog zo’n 250 muzikanten, koorleden, dansers en solisten die aanhaken. Lost in Music is hét visitekaartje van de harmonie. Het event gaat al ruim twee decennia mee, de eerste editie was in 2001. De harmonie wilde meer jeugd aanspreken, nieuw elan scheppen. En getuige de uitverkochte edities is dat gelukt.
De meest enerverende aflevering van Lost in Music tot dusverre volgens Marius Vissers? ,,Voor mij waren ze allemaal even mooi, ik kan dat zo niet zeggen. Elke keer is het weer een feestje, al doe ik het niet om de kick van het applaus. Maar ik wil samen met iedereen op het podium mensen wel een heel mooie avond bezorgen.”

Het zag er aanvankelijk overigens niet naar uit dat Marius een muzikaal pad op zou gaan. ,,Ik ben een laatbloeier, op mijn 36ste aangestoken door mijn buurman. Die hoorde ik vaak muziekmaken, mijn interesse werd erdoor gewekt. Toen bleek dat de harmonie nog een bastubist kon gebruiken, ben ik met dat instrument aan de slag gegaan. En er nooit meer mee gestopt.”

Ook al ben je een laatbloeier, met doorzettingsvermogen kun je een heel eind komen, vertelt Marius. ,,Veel tijd in steken, blijven doorgaan.” Marius inspireerde ook zijn zoon en schoondochter om lid te worden van de harmonie. ,,Mijn zoon is net als ik een laatbloeier.”

Ledental groeit
De mensen die wat later starten met muziek, zorgen ervoor dat het ledental van de harmonie mooi op peil blijft, sterker zelfs groeit. De teller gaat richting de 150. ,,Een laatbloeiersgroepje dat wij laatst hadden, heeft zelfs achttien nieuwe leden opgeleverd. Je bent nooit te oud om te leren”, vertelt bestuurslid pr Daniëlle Kruytzer. ,,Natuurlijk hebben we ook opstapgroepjes, als kweekvijver voor nieuwe jonge leden.”
De jongste muzikant op het podium? Dat is Mees ter Laak. Hij is 16. ,,Dit muziekspektakel verbindt jong en oud, niet alleen in het publiek omdat we voor ieder wat wils ten gehore brengen, maar ook op de planken en bij de harmonie zelf. We leven hier echt naartoe, maken werk van de kwaliteit”, vertelt bestuurslid Daniëlle Kruytzer.

Veel ervaring
,,Er komt veel kijken bij de organisatie, het is een groot evenement voor honderden mensen. Maar we hebben een jarenlange ervaring inmiddels en leren ook van andere muziekfestijnen van bevriende muziekgezelschappen”, legt stuurgroeplid Jesse van Lankveld van OBK uit. ,,Vergunningen regelen was wel een uitdaging door de toenemende regelgeving. Maar de gemeente Meierijstad werkt goed mee om ons te faciliteren.”

Lost in Music begint op 24, 25 en 26 november is steeds om 20.00 uur. Alleen voor de zondag zijn nog kaarten beschikbaar voor plaatsen aan bartafels en op krukken. Ze zijn online verkrijgbaar via www.lostinmusic.info.

Tekst en foto: Brabants Dagblad   23-22-2023

Midzomeravondconcert

Muziekvereniging OBK vierde midzomer op woensdag 26 juni 2024. Midzomer is traditioneel gezien de dag van de zonnewende: de dag dat de zon het langst aan de hemel staat. Maar de zon was overdag alom aanwezig.
Op het Hertogjanplein was een sfeervolle oranje hoek ingericht, speciaal voor dit OBK-evenement uitgeleend door de organisatoren van het Erpse EK-Oranjeplein.
Sandy Rombout zorgde voor de verbindende teksten tussen de orkesten.
Opleidingsorkest en opstapgroep Funtastic speelden om beurten met de jeugdslagwerkgroep Funtastic. Dirigenten Remco Spierings en Jop Schellekens hadden passende titels gezocht bij het thema. Een langzallieleven was er voor de jarige Luuk die dit weekend ook slaagde voor zijn examen A op trombone.
Daarna was het de beurt aan Project Laatbloeiers: een groep muzikanten die op latere leeftijd de uitdaging aanging een muziekinstrument te gaan bespelen. Onder leiding van Peter Spierings ging hen deze vuurdoop uitstekend af.
De slagwerkgroep onder leiding van dit keer Jop Schellekens wist de aandacht van het publiek vast te houden. Met een uitgebreid scala van instrumenten en wisselende spelers een lust voor oog en oor. Waarna het harmonieorkest onder leiding van Sef Pijpers de avond afrondde met passende titels en een vrolijk en enthousiast gezongen “Zo lang ik kan blijf ik hier spelen”.
Na afloop ruimden de muzikanten gezamenlijk de stoelen en tafels op, die geleend waren van Partycentrum Van Haandel.
Het bleef nog lang onrustig, daar in het Erpse centrum.

Foto’s: José van de Wijdeven, Paul van Antwerpen, Daniëlle Kruytzer, Lowie van der Heijden.

OBK’s festival voor solisten en kleine ensembles


Op zondagmiddag 23 juni vond het solistenfestival van Muziekverenging OBK plaats in de evenementenzaal van Ter Aa in Erp.
Er kwamen zo’n 22 optredens van solisten en kleine ensembles voorbij. Met uiteenlopende instrumenten, zoals marimba, bongo’s en temple blocks, snaredrum met cowbell en bassdrum. Maar ook trompet, fluit, trombone, saxofoon en klarinet waren vertegenwoordigd, evenals duo’s bastuba’s en celli.
Voorzitter Wern van Asseldonk opende het festival waarbij 32 muzikanten hadden beantwoord aan de oproep van de organiserende commissie.
Afsluiting van de middag vond plaats middels de uitreiking van de rapporten, oorkondes en prijzen.
Jurylid Djuri den Tuinder verwoordde de gedachten van de jury wat de optredens betreft.

Trompettist Mees ter Laak mocht de prijs voor de beste performance bij de blaasmuzikanten in ontvangst nemen.
Marimbaspeler Ward van der Heijden nam de prijs voor de beste slagwerker mee naar huis.
Het cello-duo Jori van den Akker en Jan Fransen veroverde de aanmoedigingsprijs.

In de jury hadden Sef Pijpers voor de blazers en strijkers en Djuri den Tuinder voor de slagwerkers plaatsgenomen.
Rini van den Elzen presenteerde de middag.
Leden van OBK’s slagwerkgroep zetten stoelen, lessenaars en slaginstrumenten klaar voor de optredenden.

Dank aan de organisatie: Commissie Solistenfestival met Anne Marie, Daniëlle, Desirée en Helma.

Foto’s: José van de Wijdeven

Geslaagd!

 Geslaagd voor Trombone, diploma A:
Luuk van de Wijdeven.

Namens Muziekvereniging OBK proficiat!

Succesvolle OBK Kracht uitvoering

Op woensdag 12 juni presenteerde de muziekopleiding van Muziekvereniging OBK Kracht de afsluiting van een scholenproject.
In de afgelopen weken bezochten muzikanten en docenten de scholen in Erp en Boerdonk. Teneinde de jeugd kennis te laten maken met muziekinstrumenten. Met natuurlijk de nadruk op slagwerk- en blaasinstrumenten.
In evenementencentrum Ter Aa lieten opleidingsorkest/opstapgroep Funtastic en jeugdslagwerkgroep Funtastic horen en zien wat zij zoal in hun mars hebben.
Onder de bezielende leiding van dirigenten/docenten Remco Spierings en Henk Schellekens werden kinderen op het podium uitgenodigd. Om samen met de Funtasticensembles muziek te maken; een kakafonie brak uit, maar de kids vonden het top! En enkele dapperen durfden de eerste stapjes te zetten om het orkest te dirigeren.
Een volle zaal genoot eveneens van de uitvoeringen, gezien het applaus na elk nummer.
Na afloop konden de kinderen gebruik maken van de mogelijkheid om muziekinstrumenten uit te proberen op de instrumentenmarkt en te kwissen. Een behoorlijk aantal enthousiasten schreef zich overigens in voor de gratis proeflessen! Hieruit blijkt het succes van alle inspanningen.

Met dank aan de dirigenten Remco en Henk, de docenten en muzikanten van OBK die de scholen bezochten én aan de opleidingscommissie, die achter de schermen veel werk verzette: Angela, Niels, Esther en Susanne.

Foto’s: José van de Wijdeven, Judith van den Acker, e.a.

Slagwerkgroep bij Avond4daagse

Gedurende de eerste week van juni vindt in Erp traditiegetrouw de Avondwandel4daagse plaats.
De slagwerkgroep van Muziekvereniging OBK verwelkomde de passerende wandelaars in het Molenpark met onderhoudende slagwerkmuziek.
De muzikanten ruilden er hun wekelijkse repetitie graag voor in!
Onder leiding van dirigent Henk Schellekens verrasten de drummende muzikanten het wandelpubliek met onverwachte klanken en beats.
En het mooie weer liet de passerende wandelaars even stilstaan om te luisteren.   

Foto’s: José van de Wijdeven, Jan van de Wijdeven

Voeg je koptekst hier toe

Funtastic uitwisselingsconcert met Volkel en Zijtaart

Op zondag 2 juni troffen elkaar in het Muziekhuis te Volkel een drietal opleidingsorkesten:
Opleidingsorkest Enjoy uit Volkel, het Opleidingsorkest van de Zijtaartse Fanfare St.Cecilia en ons eigen Opleidingsorkest Funtastic.
Het Volkelse orkest werd gedirigeerd door Jonie Pijpers. De beide andere orkesten stonden onder leiding van Remco Spierings.
Om beurten verzorgden de ensembles een deel van het biijzonder onderhoudende programma, waarbij ook titels werden uitgevoerd door de gezamenlijke orkesten.
En het programma was bijzonder veelzijdig. Zowel Jonie Pijpers als Remco Spierings namen de tijd om details van dat programma uit te leggen. Popnummers en de lancering van een raket kwamen voorbij. Het opstaporkest van Funtastic werd uitgebreid voorgesteld aan het pub
Voor zowel de toehoorders als de muzikanten was het een aangename activiteit, dit uitwisselingsconcert.