Marius (81) oudste muzikant bij Erps muziekfestijn Lost in Music:
“Ben bastuba gaan doen, want die hadden ze nodig”
Als er iemand uitkijkt naar het vierjaarlijkse muziekfestijn Lost in Music, dan is het Marius wel. ,,Samen muziek maken? Het mooiste dat er is. Voor mij geldt dat des te meer, omdat ik bastuba speel. Een instrument dat net als het slagwerk de maat aangeeft, de fundering legt. Dan heb je echt meerdere mensen nodig om nummers te spelen, alleen is er niet zoveel aan. Als je trompet of klarinet speelt, dan is dat een ander verhaal.”
Marius doet het niet alleen voor de klanken die hij uit zijn instrument tovert, maar vooral voor het gezelschap, het sociale gebeuren. Elke woensdagavond is hij in Zaal Van Haandel present om te repeteren.
Trakteren op hoogtepunten uit de muziekhistorie
Komend weekend is sporthal Ter Aa zijn domein, om het publiek een volle avond te trakteren op hoogtepunten uit de muziekhistorie, van de hit Pastorale van Ramses Shaffy en Liesbeth List tot werk uit de musical Les Misérables. ,,We leven hier elke keer weer naartoe, het zijn de hoogtepunten van onze vereniging”, schetst Marius Vissers. Hij is dankbaar dat hij er nog steeds bij kan zijn, ook al is hij de 80 gepasseerd. ,,En dat wil ik ook blijven doen, totdat het echt niet meer kan, klinkt hij vastberaden.
Visitekaartje van OBK
Zowel vrijdag-, zaterdag- als zondagavond staat hij op de planken, samen met nog zo’n 250 muzikanten, koorleden, dansers en solisten die aanhaken. Lost in Music is hét visitekaartje van de harmonie. Het event gaat al ruim twee decennia mee, de eerste editie was in 2001. De harmonie wilde meer jeugd aanspreken, nieuw elan scheppen. En getuige de uitverkochte edities is dat gelukt.
De meest enerverende aflevering van Lost in Music tot dusverre volgens Marius Vissers? ,,Voor mij waren ze allemaal even mooi, ik kan dat zo niet zeggen. Elke keer is het weer een feestje, al doe ik het niet om de kick van het applaus. Maar ik wil samen met iedereen op het podium mensen wel een heel mooie avond bezorgen.”
Het zag er aanvankelijk overigens niet naar uit dat Marius een muzikaal pad op zou gaan. ,,Ik ben een laatbloeier, op mijn 36ste aangestoken door mijn buurman. Die hoorde ik vaak muziekmaken, mijn interesse werd erdoor gewekt. Toen bleek dat de harmonie nog een bastubist kon gebruiken, ben ik met dat instrument aan de slag gegaan. En er nooit meer mee gestopt.”
Ook al ben je een laatbloeier, met doorzettingsvermogen kun je een heel eind komen, vertelt Marius. ,,Veel tijd in steken, blijven doorgaan.” Marius inspireerde ook zijn zoon en schoondochter om lid te worden van de harmonie. ,,Mijn zoon is net als ik een laatbloeier.”
Ledental groeit
De mensen die wat later starten met muziek, zorgen ervoor dat het ledental van de harmonie mooi op peil blijft, sterker zelfs groeit. De teller gaat richting de 150. ,,Een laatbloeiersgroepje dat wij laatst hadden, heeft zelfs achttien nieuwe leden opgeleverd. Je bent nooit te oud om te leren”, vertelt bestuurslid pr Daniëlle Kruytzer. ,,Natuurlijk hebben we ook opstapgroepjes, als kweekvijver voor nieuwe jonge leden.”
De jongste muzikant op het podium? Dat is Mees ter Laak. Hij is 16. ,,Dit muziekspektakel verbindt jong en oud, niet alleen in het publiek omdat we voor ieder wat wils ten gehore brengen, maar ook op de planken en bij de harmonie zelf. We leven hier echt naartoe, maken werk van de kwaliteit”, vertelt bestuurslid Daniëlle Kruytzer.
Veel ervaring
,,Er komt veel kijken bij de organisatie, het is een groot evenement voor honderden mensen. Maar we hebben een jarenlange ervaring inmiddels en leren ook van andere muziekfestijnen van bevriende muziekgezelschappen”, legt stuurgroeplid Jesse van Lankveld van OBK uit. ,,Vergunningen regelen was wel een uitdaging door de toenemende regelgeving. Maar de gemeente Meierijstad werkt goed mee om ons te faciliteren.”
Lost in Music begint op 24, 25 en 26 november is steeds om 20.00 uur. Alleen voor de zondag zijn nog kaarten beschikbaar voor plaatsen aan bartafels en op krukken. Ze zijn online verkrijgbaar via www.lostinmusic.info.
Tekst en foto: Brabants Dagblad 23-22-2023