Je bent nooit te oud om muziek te leren maken…

Altijd al eens een instrument willen leren bespelen? Grijp dan nu je kans. Muziekvereniging OBK start het Laatbloeiersproject, speciaal voor mensen ‘op leeftijd’. Peter Spierings is de grote aanjager.

‘Op leeftijd’ moet je heel breed zien, blijkt al snel uit het gesprek met een enthousiaste Peter Spierings.
"lk draai dit project al langer in meerdere plaatsen. De jongste Laatbloeier is nog geen dertig, de oudste is de tachtig voorbij. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben altijd al eens een instrument willen bespelen, maar het kwam er gewoon nooit van, om uiteenlopende redenen.’

‘Verloren doelgroep’

Peter Spierings is dirigent, onder andere van het orkest in Sint Michielsgestel. Al jaren riep hij over de ‘verloren doelgroep’. Dat veel verenigingen wel stevig inzetten op het verleiden van jeugd om een instrument te gaan spelen, maar weinig energie steken in volwassenen. "De voorzitter van de vereniging in Sint Michielsgestel was meteen om toen ik met een concreet plan kwam om juist die doelgroep aan te spreken. Hij was toen 63, had heel zijn leven al trombone willen spelen, maar het was er gewoon nooit van gekomen…
Dat was drie jaar geleden. Al snel had de vereniging een orkest van Laatbloeiers bij elkaar. Andere dorpen volgden: Schijndel, Boxtel, Veghel, Valkenswaard, Haaren .. . en nu dus ook Erp.
Een tweetal Erpenaren zijn op bas begonnen en spelen nu al mee in het opleidingsorkest Funtastic van Muziekvereniging OBK!

"Het is heel laagdrempelig. Kun je nog geen noot lezen? Dat leer je snel genoeg. Heb je nog nooit een instrument aangeraakt? Niet erg. Je hoeft ook geen lid te worden van de vereniging. Je krijgt een instrument naar keuze in bruikleen, komt eens in de twee weken met zijn allen repeteren, probeert thuis ook te oefenen en dan zie je maar hoe het je bevalt… Je zit nergens aan vast.’

Verrast

Peter Spierings staat elke keer weer verrast hoeveel enthousiasme het project losmaakt. ‘Als je normaal gesproken een instrument wilt leren spelen, ga je naar de muziekschool. Dan krijg je privéles, één keer per week meestal. Als er voldoende schot in zit zegt de docent na een jaar: ga maar bij een opleidingsorkest, je bent er klaar voor. Kijk, en dat is het verschil: hier start je meteen in een orkest. Eentje met gelijkgestemden. ledereen begint op nul. Dat schept al meteen een band. En het zal je misschien verbazen, maar al na een paar lessen zitten er geen individuele mensen meer te spelen, maar is het al een club.’ Je kunt een jaar lang meespelen met het orkest, dat tweewekelijks repeteert, op een avond, anderhalf uur lang, met een pauze tussendoor.

"Het laagdrempelige zit hem ook in de prijs: je betaalt per repetitie. Kun je een keer niet, dan betaal je niet. Het lesboek koop je, maar het instrument krijg je een jaar lang gratis in bruikleen. Wil je na een jaar door met muziek maken, dan word je lid van de muziekvereniging. Misschien ben je al zo ver dat je het opleidingsorkest in kunt. Misschien ga je alsnog muzieklessen volgen. Dat is helemaal aan jou. En denk je na een paar maanden: nee, dit is toch niet voor mij weggelegd, dan stop je er mee. Je zit nergens aan vast. Maar de praktijk is . .. dat 70% van de leden die er in stappen na een jaar doorgaan. En dat is maar om één reden: dat het zo ongelofelijk leuk is om muziek te maken."

Start op 11 september

Het Laatbloeiersproject start in Erp op maandag 11 september met een instrumentenmarkt om 20.00 uur in Ter Aa. Tijdens deze inloopavond kun je elk instrument dat binnen een harmonie wordt bespeeld, gewoon eens uitproberen. Aanmelden hoeft niet. Peter Spierings is deze avond aanwezig om tekst en uitleg te geven over de instrumenten en het hele project. "Veel mensen weten al welk instrument ze graag willen bespelen, maar twijfel je of heb je geen idee? Dan kijken we welk instrument bij jou zou passen. Wil je later alsnog veranderen? Dat kan.’

Voor ‘spijtoptanten’

Peter Spierings merkt dat de interesse van volwassen om muziek te leren maken  toeneemt. "lk noem hen altijd gekscherend de spijtoptanten: mensen die er altijd spijt van hebben gehad dat ze vroeger nooit een instrument zijn gaan bespelen, maar die nu denken: het is tijd om dat in te halen, het is tijd voor mezelf. En ja, het zal best wel eens een uitdaging zijn. Maar hé, het doel is niet om zo snel mogelijk in dat grote orkest te komen. Het gaat erom dat je plezier hebt in je hobby. En dat kan ik je wel beloven: dat heb je straks."

Van de redactie van de Erpse Krant, 31 augustus 2023