Je bent nooit te oud om muziek te leren maken…

Altijd al eens een instrument willen leren bespelen? Grijp dan nu je kans. Muziekvereniging OBK start het Laatbloeiersproject, speciaal voor mensen ‘op leeftijd’. Peter Spierings is de grote aanjager.

‘Op leeftijd’ moet je heel breed zien, blijkt al snel uit het gesprek met een enthousiaste Peter Spierings.
"lk draai dit project al langer in meerdere plaatsen. De jongste Laatbloeier is nog geen dertig, de oudste is de tachtig voorbij. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben altijd al eens een instrument willen bespelen, maar het kwam er gewoon nooit van, om uiteenlopende redenen.’

‘Verloren doelgroep’

Peter Spierings is dirigent, onder andere van het orkest in Sint Michielsgestel. Al jaren riep hij over de ‘verloren doelgroep’. Dat veel verenigingen wel stevig inzetten op het verleiden van jeugd om een instrument te gaan spelen, maar weinig energie steken in volwassenen. "De voorzitter van de vereniging in Sint Michielsgestel was meteen om toen ik met een concreet plan kwam om juist die doelgroep aan te spreken. Hij was toen 63, had heel zijn leven al trombone willen spelen, maar het was er gewoon nooit van gekomen… 
Dat was drie jaar geleden. Al snel had de vereniging een orkest van Laatbloeiers bij elkaar. Andere dorpen volgden: Schijndel, Boxtel, Veghel, Valkenswaard, Haaren .. . en nu dus ook Erp.
Een tweetal Erpenaren zijn op bas begonnen en spelen nu al mee in het opleidingsorkest Funtastic van Muziekvereniging OBK!

"Het is heel laagdrempelig. Kun je nog geen noot lezen? Dat leer je snel genoeg. Heb je nog nooit een instrument aangeraakt? Niet erg. Je hoeft ook geen lid te worden van de vereniging. Je krijgt een instrument naar keuze in bruikleen, komt eens in de twee weken met zijn allen repeteren, probeert thuis ook te oefenen en dan zie je maar hoe het je bevalt… Je zit nergens aan vast.’

Verrast

Peter Spierings staat elke keer weer verrast hoeveel enthousiasme het project losmaakt. ‘Als je normaal gesproken een instrument wilt leren spelen, ga je naar de muziekschool. Dan krijg je privéles, één keer per week meestal. Als er voldoende schot in zit zegt de docent na een jaar: ga maar bij een opleidingsorkest, je bent er klaar voor. Kijk, en dat is het verschil: hier start je meteen in een orkest. Eentje met gelijkgestemden. ledereen begint op nul. Dat schept al meteen een band. En het zal je misschien verbazen, maar al na een paar lessen zitten er geen individuele mensen meer te spelen, maar is het al een club.’ Je kunt een jaar lang meespelen met het orkest, dat tweewekelijks repeteert, op een avond, anderhalf uur lang, met een pauze tussendoor.

"Het laagdrempelige zit hem ook in de prijs: je betaalt per repetitie. Kun je een keer niet, dan betaal je niet. Het lesboek koop je, maar het instrument krijg je een jaar lang gratis in bruikleen. Wil je na een jaar door met muziek maken, dan word je lid van de muziekvereniging. Misschien ben je al zo ver dat je het opleidingsorkest in kunt. Misschien ga je alsnog muzieklessen volgen. Dat is helemaal aan jou. En denk je na een paar maanden: nee, dit is toch niet voor mij weggelegd, dan stop je er mee. Je zit nergens aan vast. Maar de praktijk is . .. dat 70% van de leden die er in stappen na een jaar doorgaan. En dat is maar om één reden: dat het zo ongelofelijk leuk is om muziek te maken."

Start op 11 september

Het Laatbloeiersproject start in Erp op maandag 11 september met een instrumentenmarkt om 20.00 uur in Ter Aa. Tijdens deze inloopavond kun je elk instrument dat binnen een harmonie wordt bespeeld, gewoon eens uitproberen. Aanmelden hoeft niet. Peter Spierings is deze avond aanwezig om tekst en uitleg te geven over de instrumenten en het hele project. "Veel mensen weten al welk instrument ze graag willen bespelen, maar twijfel je of heb je geen idee? Dan kijken we welk instrument bij jou zou passen. Wil je later alsnog veranderen? Dat kan.’

Voor ‘spijtoptanten’

Peter Spierings merkt dat de interesse van volwassen om muziek te leren maken  toeneemt. "lk noem hen altijd gekscherend de spijtoptanten: mensen die er altijd spijt van hebben gehad dat ze vroeger nooit een instrument zijn gaan bespelen, maar die nu denken: het is tijd om dat in te halen, het is tijd voor mezelf. En ja, het zal best wel eens een uitdaging zijn. Maar hé, het doel is niet om zo snel mogelijk in dat grote orkest te komen. Het gaat erom dat je plezier hebt in je hobby. En dat kan ik je wel beloven: dat heb je straks."

Van de redactie van de Erpse Krant, 31 augustus 2023

Midzomeravondconcert

Muziekvereniging OBK vierde midzomer op woensdag 26 juni 2024. Midzomer is traditioneel gezien de dag van de zonnewende: de dag dat de zon het langst aan de hemel staat. Maar de zon was overdag alom aanwezig.
Op het Hertogjanplein was een sfeervolle oranje hoek ingericht, speciaal voor dit OBK-evenement uitgeleend door de organisatoren van het Erpse EK-Oranjeplein.
Sandy Rombout zorgde voor de verbindende teksten tussen de orkesten.
Opleidingsorkest en opstapgroep Funtastic speelden om beurten met de jeugdslagwerkgroep Funtastic. Dirigenten Remco Spierings en Jop Schellekens hadden passende titels gezocht bij het thema. Een langzallieleven was er voor de jarige Luuk die dit weekend ook slaagde voor zijn examen A op trombone.
Daarna was het de beurt aan Project Laatbloeiers: een groep muzikanten die op latere leeftijd de uitdaging aanging een muziekinstrument te gaan bespelen. Onder leiding van Peter Spierings ging hen deze vuurdoop uitstekend af.
De slagwerkgroep onder leiding van dit keer Jop Schellekens wist de aandacht van het publiek vast te houden. Met een uitgebreid scala van instrumenten en wisselende spelers een lust voor oog en oor. Waarna het harmonieorkest onder leiding van Sef Pijpers de avond afrondde met passende titels en een vrolijk en enthousiast gezongen “Zo lang ik kan blijf ik hier spelen”.
Na afloop ruimden de muzikanten gezamenlijk de stoelen en tafels op, die geleend waren van Partycentrum Van Haandel.
Het bleef nog lang onrustig, daar in het Erpse centrum.

Foto’s: José van de Wijdeven, Paul van Antwerpen, Daniëlle Kruytzer, Lowie van der Heijden.

OBK’s festival voor solisten en kleine ensembles


Op zondagmiddag 23 juni vond het solistenfestival van Muziekverenging OBK plaats in de evenementenzaal van Ter Aa in Erp.
Er kwamen zo’n 22 optredens van solisten en kleine ensembles voorbij. Met uiteenlopende instrumenten, zoals marimba, bongo’s en temple blocks, snaredrum met cowbell en bassdrum. Maar ook trompet, fluit, trombone, saxofoon en klarinet waren vertegenwoordigd, evenals duo’s bastuba’s en celli.
Voorzitter Wern van Asseldonk opende het festival waarbij 32 muzikanten hadden beantwoord aan de oproep van de organiserende commissie.
Afsluiting van de middag vond plaats middels de uitreiking van de rapporten, oorkondes en prijzen.
Jurylid Djuri den Tuinder verwoordde de gedachten van de jury wat de optredens betreft.

Trompettist Mees ter Laak mocht de prijs voor de beste performance bij de blaasmuzikanten in ontvangst nemen.
Marimbaspeler Ward van der Heijden nam de prijs voor de beste slagwerker mee naar huis.
Het cello-duo Jori van den Akker en Jan Fransen veroverde de aanmoedigingsprijs.

In de jury hadden Sef Pijpers voor de blazers en strijkers en Djuri den Tuinder voor de slagwerkers plaatsgenomen.
Rini van den Elzen presenteerde de middag.
Leden van OBK’s slagwerkgroep zetten stoelen, lessenaars en slaginstrumenten klaar voor de optredenden.

Dank aan de organisatie: Commissie Solistenfestival met Anne Marie, Daniëlle, Desirée en Helma.

Foto’s: José van de Wijdeven

Geslaagd!

 Geslaagd voor Trombone, diploma A:
Luuk van de Wijdeven.

Namens Muziekvereniging OBK proficiat!

Succesvolle OBK Kracht uitvoering

Op woensdag 12 juni presenteerde de muziekopleiding van Muziekvereniging OBK Kracht de afsluiting van een scholenproject.
In de afgelopen weken bezochten muzikanten en docenten de scholen in Erp en Boerdonk. Teneinde de jeugd kennis te laten maken met muziekinstrumenten. Met natuurlijk de nadruk op slagwerk- en blaasinstrumenten.
In evenementencentrum Ter Aa lieten opleidingsorkest/opstapgroep Funtastic en jeugdslagwerkgroep Funtastic horen en zien wat zij zoal in hun mars hebben.
Onder de bezielende leiding van dirigenten/docenten Remco Spierings en Henk Schellekens werden kinderen op het podium uitgenodigd. Om samen met de Funtasticensembles muziek te maken; een kakafonie brak uit, maar de kids vonden het top! En enkele dapperen durfden de eerste stapjes te zetten om het orkest te dirigeren.
Een volle zaal genoot eveneens van de uitvoeringen, gezien het applaus na elk nummer.
Na afloop konden de kinderen gebruik maken van de mogelijkheid om muziekinstrumenten uit te proberen op de instrumentenmarkt en te kwissen. Een behoorlijk aantal enthousiasten schreef zich overigens in voor de gratis proeflessen! Hieruit blijkt het succes van alle inspanningen.

Met dank aan de dirigenten Remco en Henk, de docenten en muzikanten van OBK die de scholen bezochten én aan de opleidingscommissie, die achter de schermen veel werk verzette: Angela, Niels, Esther en Susanne.

Foto’s: José van de Wijdeven, Judith van den Acker, e.a.

Slagwerkgroep bij Avond4daagse

Gedurende de eerste week van juni vindt in Erp traditiegetrouw de Avondwandel4daagse plaats.
De slagwerkgroep van Muziekvereniging OBK verwelkomde de passerende wandelaars in het Molenpark met onderhoudende slagwerkmuziek.
De muzikanten ruilden er hun wekelijkse repetitie graag voor in!
Onder leiding van dirigent Henk Schellekens verrasten de drummende muzikanten het wandelpubliek met onverwachte klanken en beats.
En het mooie weer liet de passerende wandelaars even stilstaan om te luisteren.   

Foto’s: José van de Wijdeven, Jan van de Wijdeven

Voeg je koptekst hier toe

Funtastic uitwisselingsconcert met Volkel en Zijtaart

Op zondag 2 juni troffen elkaar in het Muziekhuis te Volkel een drietal opleidingsorkesten:
Opleidingsorkest Enjoy uit Volkel, het Opleidingsorkest van de Zijtaartse Fanfare St.Cecilia en ons eigen Opleidingsorkest Funtastic.
Het Volkelse orkest werd gedirigeerd door Jonie Pijpers. De beide andere orkesten stonden onder leiding van Remco Spierings.
Om beurten verzorgden de ensembles een deel van het biijzonder onderhoudende programma, waarbij ook titels werden uitgevoerd door de gezamenlijke orkesten.
En het programma was bijzonder veelzijdig. Zowel Jonie Pijpers als Remco Spierings namen de tijd om details van dat programma uit te leggen. Popnummers en de lancering van een raket kwamen voorbij. Het opstaporkest van Funtastic werd uitgebreid voorgesteld aan het pub
Voor zowel de toehoorders als de muzikanten was het een aangename activiteit, dit uitwisselingsconcert.