Onder de muzikale leiding van respectievelijk Remco Spierings en Jop Schellekens ontstond een sfeervol zomeravondgevoel, zo buiten onder de bomen van het plein. De zomerse temperatuur droeg daar duidelijk aan bij. De onlangs geslaagde muzikanten werden even extra in het zonnetje gezet…
Al bij al een geslaagd evenement. En nu tijd voor vakantie!
Op zaterdagmiddag 7 december was Funtastic te gast bij de Afzakkerij in Veghel. Dit sfeervolle café op de Noordkade biedt regelmatig een podium aan diverse soorten live muziek en werkt ook regelmatig samen met Phoenix Cultuur.
In een gezellige en losse atmosfeer speelden opleidingsorkest/opstaporkest en jeugdslagwerkgroep om beurten een nummer onder leiding van dirigenten Remco Spierings en Jop Schellekens. De bezoekers van de Afzakkerij (zeker ook een aantal uit het Erpse) konden zo onder het genot van een drankje genieten van de Funtastic klanken.
Dit optreden was voor Funtastic een mooie afsluiting van de eerste helft van het muziekseizoen. Nog een paar repetities voor de kerstvakantie, en dan op naar 2025!
Op zaterdag 23 november was het feest in Erp, want de goedheiligman bracht een bezoek aan ons dorp! Ondanks de snijdende kou stroomde het Hertog Janplein vol met enthousiaste kinderen, ouders en opa’s en oma’s.
Sinterklaas maakte een spectaculaire entree op een wel héél bijzondere fiets, begeleid door zijn vrolijke Pieten. Het Sinterklaas-comité organiseerde een spannend spel genaamd Ren je rot, waar de kinderen fanatiek aan meededen. Muziekvereniging OBK zorgde voor de perfecte sfeer door vrolijke Sinterklaasliedjes te spelen. De koud werd bijna vergeten door de gezelligheid en het enthousiasme van iedereen. Na afloop kon iedereen lekker opwarmen bij Van Haandel, waar Sinterklaas en de kinderen samen verder gingen met feestvieren.
Een koude, maar onvergetelijk warme Sinterklaasmiddag voor jong en oud!
Op zondagmorgen 3 november was de grote zaal bij Van Haandel al vroeg druk bevolkt met belangstellenden voor het concert, georganiseerd door de OBK-commissie Opleiding. Gratis popcorn voor iedereen, was er tenslotte beloofd en er bleek ook nog suikerspin verkrijgbaar te zijn. En dat met vrij entree!
Ruim zestig muzikanten van opleidings- en opstaporkest Funtastic uit Erp en Opleidingsorkest Sint Cecilia uit Zijtaart bezetten het podium. Een zeer gemêleerd orkest, bestaande uit jeugdige én ervaren muzikanten die samen het sprookje van De Koning en zijn Zestig Muzikanten ten gehore brachten. Aan de hand van het verhaal dat bassist Jeroen voordroeg. Jeroen schreef het en bracht het met de nodige humor. Het professionele toneelspel van dirigent Remco(ning) Spierings maakte de show helemaal af. Vragen uit de zaal en vanuit het orkest zorgden voor de nodige actie. Het orkest kon middels het verhaal een afwisselend muziekprogramma presenteren. Prinses Linda Vervoort bijvoorbeeld, zong het popnummer “De Diepte” van S10, begeleid door de 64 muzikanten. Mees ter Laak soleerde op trompet met “Sorry” van Kyteman, op piano begeleid door de koning zelf. Intussen hield het publiek actief een bingokaart bij en kruiste daarop de gespeelde nummers weg. Winnaars kwamen er echter niet uit de bus… Bij het slot bedankte Susanne alle medewerkenden en iedereen die belangstelling toonde.
Alles bijeen een enerverende ochtend, die niet snel zal worden vergeten door wie er was…
Foto’s: José van de Wijdeven. Daniëlle Kruytzer, Wern van Asseldonk
Op zaterdagavond 2 november 2024 speelde een Koperensemble van Muziekvereniging OBK tijdens de Allerzielenbijeenkomst op de Erpse begraafplaats, die versierd was met talloze lichtjes. Alhoewel het wat koud was, kwamen velen naar het kerkhof. Voorafgaande en na het welkomstwoord van Sonja van den Elzen namens het familiepastoraat, speelde het ensemble passende muziek en droeg bij aan een sfeervolle beleving van de bijeenkomst. Bezoekers konden een kaarsje plaatsen in herinnering aan hun geliefde overledenen. Eerder die avond vond in de Erpse Hl. Servatiuskerk een woorddienst plaats met het thema Allerzielen, met zang van het koor Terpsichore en trompetspel van Mees ter Laak.
Foto’s: José van de Wijdeven, Daniëlle Kruytzer, Wern van Asseldonk.
Van heemkundevereniging Erthepe ontving Muziekvereniging OBK een kopie van de reglementen van Fanfare OBK van 1892. Hoe zit dat? Muziekvereniging OBK vierde toch onlangs haar 100e verjaardag en niet het 132-jarig bestaan? Hierbij enige historische feitjes uit het verleden van het muziekgezelschap om een en ander te duiden.
Fanfare “Semper Crescendo” In 1863 werd in Erp een fanfare “Semper Crescendo” opgericht. Volgens een brief uit 1878 fungeerde de vereniging uit eigen middelen van de leden en daarom verzocht men het gemeentebestuur van Erp om een jaarlijkse “gratificatie”. Vooral ook omdat men in 1878 een directeur-dirigent wenste aan te trekken, de heer Franz A.G. Krönig uit Oss, en de kosten te hoog werden. In de raadsvergadering van 29 oktober 1878 werd dit “adres van de Directie” van “Semper Crescendo” behandeld. Men besloot op de begroting van 1879 een bedrag van fl 100.- uit te trekken ten behoeve van het gezelschap.
Het werd stil Blijkbaar liep het later mis met Semper Crescendo. Geen ambitie meer bij de muzikanten? Financiële lasten te hoog? Misschien was het vertrek van muziekmeester Franz Krönig naar Delft in 1881, waar hij kapelmeester werd van muziekvereniging “De Delftsche Harmonie” de oorzaak? Het werd in ieder geval stil rond “Semper Crescendo”…
Oefening baart kunst Maar op 13 juni 1892 ontving het gemeentebestuur van Erp een brief van het “voorloopig bestuur van de op te richten fanfare binnen deze gemeente onder het devies Oefening baart kunst”. Daarin was onder andere sprake van de “reparatie van oude instrumenten”, wellicht de instrumenten van het ter ziele gegaan “Semper Crescendo”?
De ondertekenaars van dit schrijven verzochten de raad om een bijdrage van fl.300,– en of het nieuwe gezelschap de repetities in de openbare school mocht houden, de jongensschool aan de Erpse Schoolstraat. De raadsleden, een dag later bijeen, besloten het bedrag van fl.200,– uit te doen keren. Doch zij verlangden de zekerheid dat het muziekgezelschap werkelijk tot leven kwam en de betaling mocht dan ook pas na ,,6 maanden of eerder” geschieden.
In de raadsvergadering van 15 november 1892, na weer een ,,schrijven van de fanfare ,,Oefening baart kunst alhier”, gingen de raadsleden akkoord met de uitkering van dit bedrag. Want “beloofd is beloofd”, zo merkte een raadslid op.
Allereerste reglement: 24 juni 1892 Van het allereerste reglement van het nieuwe Erpse muziekgezelschap, Fanfare Oefening Baart Kunst, bezitten we – dankzij Erthepe – nu kopieën. Het voorlopig bestuur Het voorlopig bestuur van het OBK van 1892 bestond uit notaris Copplée, Egidius van Berkel (de koster-organist van Erp), J. van Lankveld, A. Verhuijzen en A.J. van Mil. Van Mil was ambtenaar (“schrijver”) op het gemeentehuis van Erp en een zeer muzikaal “mènneke”. Hij leidde het orkest een periode. En was de eerst voorzitter. Dit allereerste bestuur ondertekende de reglementen van 24 juni 1892.
Legendevorming rondom de opheffing van het OBK van 1892. Financiële problemen lopen als een rode draad door de geschiedenis van de Erpse muziekgezelschappen in de 19e – begin 20e eeuw. Ook Fanfare OBK kan maar met moeite de touwtjes aan elkaar knopen. Waarschijnlijk is dat een van de redenen, waarom de fanfare in februari 1913 is opgeheven. Het krantenbericht in de Zuid-Willemsvaart van 25-2-1913 meldt daarentegen, dat de opheffing grotendeels het gevolg is van een gebrek aan ambitie.
In de overleving doet een ander verhaal de ronde over de opheffing van de fanfare in 1913. Na de deelname aan de Antoniusprocessie in juni 1913 zouden leden van de fanfare een schipperscafé bij Sluis 5 hebben bezocht, wat niet naar de zin was van de kerkelijke overheid. Gemeenteveldwachter Koop nam de instrumenten in beslag en borg ze op in het gemeentehuis. Maar dat kan niet kloppen. De eerste Antoniusprocessie vond pas een half jaar na de opheffing van de fanfare plaats en in een krantenbericht over de processie in juni 1913 staat vermeld dat alleen de harmonie van Aarle-Rixtel aan de Antoniusprocessie deelnam! Waarschijnlijk zijn in de overlevering enkele gebeurtenissen door elkaar gehaald.
In 1914 werd A.J. van Mil burgemeester van Erp.
Informatie werd ontleend aan de handgeschreven verslagen van Johan Fransen, secretaris 1930-1953. En aan het documenten onderzoek van Marius Strijbosch, Erthepe.